Da li je solarijum štetan za naše oči?

Da li je solarijum štetan za naše oči ?

 

Brojni stručnjaci (oftalmolozi, dermatolozi, hirurzi) slozili su se oko jedne stvari – sunčanje u solarijumu ima niz negativnih efekata na našu kozu. Dakle, mozemo li zaključiti da je solarijum takođe štetan i za naše oči?

 

solarijum

 

Visok nivo UV zračenja
S obzirom da solarijum moze imati i do 100 puta jače UV zračenje nego što je napolju (kada je sunčan dan), mozemo zaključiti da ovakvo zračenje utiče loše i na naše oči.
Da li je dovoljno da zatvorimo oči tokom sunčanja?
Na zalost, to nije dovoljno. Često izlaganje ovako jakom UV zračenju moze povecati rizik od nastanka degeneracije makule, katarakte, sindroma suvog oka i slično. Degeneracija makule i katarakta mogu dovesti do zamućenja u vidnom polju, a u kasnijim stadijumima i do slepila.
Ukoliko baš zelite da koristite solarijum, savetujemo da tokom sunčanja obavezno koristite zaštitne naočare. Naravno, na taj način nećete sprečiti loš uticaj jakog UV zračenja na vašu kozu.

Zdravlje očiju je danas jako vazno, s obzirom da smo stalno izlozeni različitim vrstama zračenja – poput mobilnih telefona, računara, tableta i slično. Iz tog razloga, ukoliko je moguće, savetujemo da sačuvate zdravlje Vaših očiju.
Ukoliko nakon sunčanja, ili duzeg ili češćeg izlaganja UV zračenju osetite peckanje, suvoću oka, crvenilo oka, suzenje i slične simptome, savetujemo da se javite oftalmologu.

Lensoptic zaštitnik Vašeg vida!


logo