9 mitova o naočarima za sunce

Sa dolaskom proleća sve je u cvatu, a letnji dani se naziru na horizontu, te je savršeno vreme za kupovinu naočara za sunce. Ali zbog naše želje da imamo najnovije dizajnerske ramove ili najluđe reflektujuće nijanse, često zanemarujemo bezbednost. Lako je zaboraviti da je najvažniji zadatak naočara za sunce da zaštiti naše oči od štetnih UV sunčevih zraka. Srećom, vrlo je lako naći naočare za sunce koje su lepe i koje štite oči – bez obzira na Vaš budžet. 9 mitova o naočarima za sunce:

Kada kupujete naočare za sunce, najvažnija stvar koju treba da tražite je nivo UV zaštite koju nude stakla. Najsigurnije je da kupite naočare za sunce, koje obezbeđuju 100% UV zaštitu, ili UV 400 zaštitu. .boost

 

To znači da naočare štite oči od UVA i UVB zračenja.

Kako bi kupovina naočara za sunce bila manje zbunjujuća, ovde je navedena istina o nekim od najčešćih mitova o naočarima za sunce:

Mit 1: Naočare za sunce sa 100% UV zaštitom su skupe

Pogrešno: Ne morate da platite previše za adekvatnu UV zaštitu. Dok skuplje naočare mogu ponuditi moderne okvire, kvalitetna sočiva, oštriju sliku i manje odsjaja, vrlo lako je naći jeftine naočare koje nude 100% UV zaštitu.

Mit 2: Tamnija stakla pružaju veću zaštitu, nego stakla svetlijih  nijansi
Pogrešno: Nijanse sočiva nemaju nikakve veze sa UV zaštitom naočara. Jasna stakla bez nijansi sa 100% UV zaštitom bolja su za Vaše oči od tamnih naočara za sunce bez UV zaštite. U stvari, tamna stakla bez adekvatne UV zaštite su zapravo gore nego da ne nosite naočare uopšte, jer zbog tamne nijanse zenice Vam se šire, tako da su oči više izložene štetnom UV zračenju.

Mit 3: Treba da stavite dodatnu UV zaštitu na Vaša sočiva
Pogrešno: Ako Vaše naočare već imaju UV zaštitu, ne treba stavljati dodatnu zaštitu na njih.

Mit 4: Fotohromska  stakla ne blokiraju UV zrake kao redovne naočare za sunce
Pogrešno: Dokle god nude 100% UV zaštitu, fotohromska stakla pružaju istu nivo UV zaštite, kao i redovne sunčane naočare.

Mit 5: Polarizovana, stakla, koja štite od odsjaja su sve što Vam je potrebno da zaštitite oči od UV zraka
Pogrešno: Iako polarizovane naočare i naočare koje štite od odsjaja, nude jasniju sliku, udobnije vidno polje i pružaju bolju viziju kada vozite ili se bavite sportom, to nema nikakve veze sa UV zaštitom. Međutim, većina polarizovanih naočara nudi i adekvatnu UV zaštitu. Opet, ukoliko ste u nedoumici, neka Vam naočare proveri optometrist.

Mit 6: Boja stakla je bitna kada je u pitanju blokiranje UV zraka
Pogrešno: Baš kao i nijansa, tako ni boja stakala nema nikakve veze sa zaštitom očiju od UV zraka.

Mit 7: Žuta ili stakla boje ćilibara tipa “Blue Blocker” nude veću zaštitu od redovnih naočara za sunce
Pogrešno: Dok neki stručnjaci tvrde da takozvana “Blue Blocker” stakla blokiraju dodatne štetne svetlosne talase, istraživanja tek treba da dokažu ovu tvrdnju, te neki stručnjaci “Blue Blockers” smatraju ličnim izborom.

Mit 8: Deci ne trebaju sunčane naočare koliko odraslima
Pogrešno: Deca često provode više vremena na suncu nego odrasli, te im je isto toliko potrebna UV zaštita. Takođe, često je slučaj da ćete naći jeftine dečije naočare, koje ne pružaju adekvatnu UV zaštitu. Obezbedite deci uvek naočare, koje su testirane za pravilnu UV zaštitu.

Mit 9: Ne trebaju Vam naočare za sunce po oblačnom danu
Pogrešno: UV zraci su jaki i po oblačnom danu kao i po sunčanom vremenu, a pravilna zaštita očiju i kože uvek je neophodna.


logo