Zaštitite svoje oči od plavog svetla

Umorne i suzne oči nakon rada na računaru, glavobolje, zamagljen vid?

Ukoliko provodite dosta vremena radeći ispred ekrana, sigurno Vam se desilo da osetite neke od ovih simptoma. Razlog tome je emitovanje plavog svetla.

Šta je plavo svetlo?

Osnovni prirodni izvor plavog svetla je, naravno, sunčeva svetlost. Tako vidimo plavu boju. Mi ćemo se ipak više posvetiti veštačkim izvorima, a to su upravo Vaš kompjuter, telefon, tablet… Sa napretkom tehnologije mnogi uređaji koriste LED pozadinsko osvetljenje. Slika na ekranu jeste jasnija i svetlija, a Vaše oči upijaju više plave svetlosti. Samo oko nema mogućnost da blokira plavu svetlost, što dovodi do niza stanja i poremećaja: naprezanje očiju, crvenilo, peckanje i grebanje, umor u očima i zamagljen vid, a preterano izlaganje plavom svetlu povećava rizik makularne degeneracije i katarakte u kasnijem dobu. Plavo svetlo suzbija melatonin koji je bitan za regularan san.

Kako da smanjite štetni uticaj ekrana?

Pored zaštitnog filtera za sam ekran i podešavanja odgovarajućeg osvetljenja monitora, dodatno će Vam pomoći i Blue light stakla za naočare. Posebna vrsta zaštitnog sloja, Blue cut, uz UV filter i antirefleks zaštitu, dizajnirana je da odbija i blokira spektar štetne plave svetlosti i štiti vaše oči, i u zatvorenom i na otvorenom prostoru. Bilo da imate dioptriju ili ne, ovi filteri namenjeni su svima koji su izloženi uticaju ekrana. Otpornost na grebanje, odbijanje čestica prašine i kapljica vode, brzo odmagljivanje i lako održavanje su samo neke od osobina Blue Cut filtera.

Naravno, i pored naočara svakako odmarajte svoje oči. Savet je da nakon 20 minuta rada za ekranom najmanje 20 sekundi gledate u nešto što je 20 metara udaljeno od Vas. Isključite sve uređaje bar 2h pre spavanja, kako bi se mozak odmorio i kako biste lakše zaspali.

U našim optičarskim radnjama nudimo Vam stakla sa zaštitom od plavog svetla vrhunskog kvaliteta. Čekamo Vas!


logo