Simptomi očnih oboljenja

Najčešći simptomi očnih oboljenja (iritacije oka) i kako ih prepoznati

 

 

Svi smo se bar jednom u zivotu susreli sa sledecim simptomima : crvenilo oka, svrab, peckanje očiju, suzenje oka, osećaj stranog tela u oku… Ovo su najčešća očna obolenja koja su povezana za gore navedene simptome:

  1. Simptomi : crvenilo očiju, svrab prisutan kod oba oka, suzenje oka. Najčešće se radi o alergiji, odnosno alergijskom konjunktivitisu. Moze biti reakcija na polen, budj, dlaku kućnih ljubimaca ili je to neki drugi alergen na koji oči reaguju. Ukoliko ove simptome primetite, najbolje je javiti se očnom lekaru kako bi Vam pripisao odgovarajuće kapi, odnosno terapiju kako biste alergiju ublazili ili zaustavili.
  2. Simptomi : crvenilo oka, gust iscedak bele boje koji se javlja sa svrabom. Najčešće se radi o konjunktivitisu. Infekcija nastala upalom spoljnog dela kapka. Oftalmolog nakon pregleda utvrđuje da li je infekcija virusna ili bakterijska, nakon čega pripisuje terapiju. Hitno se javite lekaru ukoliko se javi i bol u oku, zamućenost vida ili osetljivost na svetlo.
  3. Simptomi : crvenilo oka, osećaj stranog tela u oku. Sindrom suvog oka se uglavnom ovako manifestuje. Ovakav sindrom javlja se kada nemate dovoljno suza ili kada je kvalitet suznog filma lošiji. Ovo se najčešće javlja ukoliko dugo gledamo u ekran, mobilni telefon, tablet i slično i ne trepćemo dovoljno. U nekim slučajevima se sindrom suvog oka javlja i kao posledica hormonskih terapija, ili nakon dugotrajne upotrebe kontaktnih sočiva. Kod ovog sindroma savetuje se i unošenje Omega 3 masnih kiselina. Lekar će Vam nakon detaljnog pregleda posavetovati odgovarajuće veštačke suze ili drugi odgovarajući tretman.
  4. Simptomi : zamagljen vid, oštar bol nakon udarca u oko. Savet : odmah se javite ordinirajućem oftalmologu.
  5. Simptomi : crvene oči, iritacija duz linije trepavica I blagi otok u tom predelu. Ovde se najverovatnije radi o blefaritisu. Zapaljenje rubova kapaka, trepavice mogu otpadati, ali ponovo rastu. Moze se javiti I perutanje. Često se javlja I čvorić okruzen bolnim otokom. Lečenje se sastoji u stavljanju toplih obloga, čestih ispiranja oka I očnih kapaka, korišćenje antibiotskih masti.

 

Napomena : ovo su samo orijentacione smernice kako postupati ako se javi neki od naznačenih simptoma. Kako biste bili sigurni o čemu se radi, savetujemo javljanje oftalmologu, kao ne bi došlo do većih infekcija, oštećenja roznjače ili bolesti oka.

Vaš Lensoptic team

0113236029


logo