Pregled za sočiva

Pregled za sočiva

ŠTA SU TO KONTAKTNA SOČIVA?

Kontaktna sočiva spadaju u medicinska sredstva. To su ljuspaste, okrugle membrane (veoma tanke i male težine) koje naležu na rožnjaču, tačnije na sloj suza.

Korišćenjem kontaktnih sočiva u visokom procentu postiže se normalna veličina slike i oštrina vida, za razliku od korekcije naočarima, gde se slika umanjuje (kod kratkovidosti), odnosno uvećava (kod dalekovidosti) za 30-40 odsto, a smanjuje se i vidno polje.

INDIKACIJE I PREDNOSTI NOŠENJA

Koje su indikacije za primenu kontaktnih sočiva?

Postoje medicinske indikacije koje su veoma određene i estetski razlozi koji su danas veoma rasprostranjeni. U medicinske spadaju refraktorne mane, koje se ne mogu korigovati drugim metodama i zbog kojih su sočiva i izmišljena. To su visoke miopije, odnosno kratkovidost, koje zauzimaju vodeće mesto kao medicinski i socijalni problem jer svaki peti srednjoškolac ima tu naslednu bolest koja se javlja po rođenju. Osim toga, tu je i progresivna školska kratkovidost. Apsolutna primena sočiva jeste i u slučaju keratokonusa, visokog astigmatizma, visoke dalekovidosti, „igrajućih očiju” i raznih drugih oblika slabovidosti.

Koje su prednosti nošenja kontaktnih sočiva?

Korišćenjem kontaktnih sočiva u visokom procentu postiže se normalna veličina slike i oštrina vida, za razliku od korekcije naočarima, gde se slika umanjuje (kod kratkovidosti), odnosno uvećava (kod dalekovidosti) za 30-40 odsto, a smanjuje se i vidno polje. Naročita prednost postoji u slučaju anisometropije, kada je razlika između očiju tri i više dioptrija. Tada pacijent ne može podneti korekciju naočarima jer se stvaraju dve različite slike u mozgu, tako da se bez kontaktnih sočiva jedno oko ne može koristiti, što s vremenom rezultira pojavom razrokosti.


logo