Lek za daltonizam

Šta je zajedničko Billu Clintonu, Keanu Reevesu i majmunima Daltonu i Samu? Slepoća na boje. A koja je razlika među njima? Dalton i Sam su prva stvorenja izlečena od ovog poremećaja…

Genetičari su otkrili lek za daltonizam, I dali nadu milionima ljudi koji ne razlikuju zeleno od crvenog. Naucnici sa Univerziteta Washington, u Seattleu, i Univerziteta Florida vratili su normalan vid dvojici za boje slepih majmuna. Ista tehnika mogla bi biti sigurna i delotvorna za slepoću na boje i druge slične poremećaje čunjića mrežnjače oka.

Iako slepilo na boje u manjoj meri ometa život, pokazali smo da se može lečiti kod primata, i to bez opasnosti po vid“, rekao je profesor William Hauswirth, molekularni genetičar sa Univerziteta Florida. Oni koji pate od slepila na crveno-zeleno ne mogu razlikovati boje u zeleno-crveno-žutom spektru. Zbog toga im je čitanje karata, korišćenje interneta ili kupovanje odeće koja se slaže po boji nemoguća. Poremećaj u raspoznavanju boja javlja se kod svih rasa, no najčešći je među belcima. Razvija se kod osam posto muškaraca bele rase i tek kod 0,5 posto žena.

Za normalno razlikovanje boja u mrežnjači trebamo imati tri tipa čunjića osetljivih na svetlo u plavom, zelenom i crvenom delu spektra. Majmuni korišćeni u istraživanju – Dalton i Sam – nisu imali gen L-opsin koji upravlja radom čunjica osetljivih na crveno. Isti defekt gena uzrokuje i slepilo na crveno-zeleno kod ljudi. Naime, nakon testova na šarenom ekranu, naučnici su uočili da majmuni ne razlikuju sive, zelene i crvene tačke.
U studiji, objavljenoj u časopisu Nature, naučnici su objasnili na koji su način povratili normalan vid majmunima. U mrežnjaču su im ubrizgali modifikovani virus koji sadrži gen L-opsin. Nakon 24 nedelje osetljivost mrežnjače na svetlost pomakla se prema crvenom delu spektra. Zato su majmuni počeli vrlo lako razlikovati sive, zelene i crvene uzorke na ekranu. Dve godine nakon tretmana majmuni nisu imali nikakve negativne posledice zbog tretmana. Naučnici zato sada traže dozvolu za eksperimentisanje na ljudima koji su slepi na boje. “Slepi na boje se osećaju oštećenima. Ako otkrijemo siguran način lečenja, biće mnogo onih koji će želeti tretman“, rekao je prof. Jay Neitz, sa Univerziteta Washington.

Poznate osobe slepe na boje: Mark Twain, pisac; Peter Ebdon, kompozitor; Meat Loaf, pevač; Jack Nicklaus, golf igrač; Bing Crosby, pevač; Bill Clinton, bivši američki predsednik; Keanu Reeves, glumac.


logo