NAOČARE ILI SOČIVA?

 

 

Da li ćete se odlučiti za nošenje naočara ili kontaktnih sočiva prvenstveno zavisi od Vaših ličnih afiniteta i potreba, to su uglavnom način života, komfor, i naravno budžet. Izbor jednog nije naročito bolji od drugog, niti lošiji, jer svaki ima svoje prednosti i nedostatke kada se radi o samom kvalitetu vida, lakoće upotrebe i zdravlja očiju. Navešćemo za Vas neke prednosti i nedostatke u daljem tekstu. 

Prednosti nošenja naočara:

Nošenje naočara smanjuje potrebu za dodirivanjem očiju, što istovremeno smanjuje verovatnoću iritacije očiju ili razvoja infekcije oka.

Naočare neće pogoršati problem ako osoba ima suve ili osetljive oči.

Naočare za vid su generalno jeftinije od kontaktnih sočiva, kontrole se uglavnom obavljuju jednom godišnje.

  • Ramovi su dostupni u različim bojama i modelima, i lako ih možete uklopiti u svoj stil

Naočare štite od vetra, kiše, prašine i ostalih štetnih faktora okoline

Naočare mogu imati i zaštitne plave filtere, koji će smanjiti štetni uticaj plavog svetla na Vaše oči

 

Nedostaci:

Naočare se nalaze na udaljenosti od oko 12 mm od očiju, tako da periferni vid može biti izobličen.

Možete imati poteškoće sa fokusiranjem na predmete i zamagljen vid kada prvi put počnete da nosite naočare, ukoliko imate cilindrična stakla, ako menjate oblik i veličinu dioptrijskog okvira, ili Vam se dioptrija naprosto promeni.

Stakla sa većom dioptrijom vizualno povećavaju ili smanjuju veličinu oka, što estetski može predstavljati problem nosiocu naočara.

Neki okviri mogu da vrše stalni pritisak na nos i iza ušiju, što dovodi do glavobolje i opšte nelagodnosti, kao što i stakla na njima mogu magliti pri ulasku iz toplog u hladno i obrnuto. Pri izboru okvira posavetujte se sa prodavcem, i tražite preporuku za zaštitne slojeve koji će smanjiti negativni uticaj iz Vaše radne ili životne okoline.

 

Prednosti kontaktnih sočiva:

Kontaktna sočiva naležu direktno na oko, i za razliku od naočara, pružaju širu vidnu sliku, bez ograničenja.

Kontaktna sočiva su neprimetna i neće Vam smetati ni u jednoj svakodnevnoj aktivnosti.

Na kontaktna sočiva ne utiču vremenski uslovi i neće se zamagliti po hladnom vremenu, kao što bi se desilo sa dioptrijskim staklima.

Imate mogućnost da kontaktnim sočivima promenite prirodnu boju Vaših očiju, a istovremeno imate i dioptrijsku korekciju.

  • Za razliku od naočara, veće dioptrijske razlike na levom i desnom oku se mogu uspešno korigovati nošenjem kontaktnih sočiva, tako da je slika koju Vaš mozak dobija potpuno prirodna i prihvatljiva i ne izaziva smetnje u vidu glavobolja i drugih subjektivnih smetnji. Takođe, ukoliko nosite cilindar, ne dolazi do perifernih krivljenja predmeta ili objekata.

Nedostaci:

Postoji povećan rizik za dobijanje infekcije ili alergijske reakcije zbog neadekvatne higijene pri rukovanju, nošenja duže od predviđenog roka trajanja i nepravilnog održavanja kontaktnih sočiva.

Kontaktna sočiva smanjuju količinu kiseonika koji dospeva u oko i može izazvati ili povećati težinu sindroma suvog oka, zbog čega se preporučuje uporedo korišćenje veštačkih suza koje Vam preporuči oftalmolog (nisu sve veštačke suze namenjene nosiocima kontaktnih sočiva).

Nošenje kontaktnih sočiva pri radu za kompjuterom, može doprineti simptomima sindroma kompjuterskog vida (zamagljen vid, bolovi u vratu, glavobolje, suvo oko…)

Više o sindromu kompjuterskog vida pročitajte u našem narednom blogu. 🙂

Ukoliko se odlučite za nošenje kontaktnih sočiva, u prvih nekoliko dana može se desiti da Vam je potrebno malo duže vremena za stavljanje i skidanje sočiva, dok se ne razvije manuelna veština, možete osećati sočiva po ivicama na različitim delovima oka, ili će Vam trebati duži vremenski period da se izoštri slika nakon stavljanja.

Sa naočara se lako može preći na nošenje kontaktnih sočiva, dok je obrnuto ređa situacija i predstavlja gubitak određenog procenta komfora. S obzirom da postoje različite vrste samih sočiva, kao i materijala od kojih se izrađuju, određena visina dioptrija ili vrsta dioptrija se mogu korigovati samo polutvrdim kontaktnim sočivima, tako da ćete savet o tome šta je najbolje za Vas dobiti na pregledu kod Vašeg izabranog oftalmologa.

Ovo su samo neke od informacija koje smo izdvojili za Vas. Naši lekari i stručno osoblje su spremni da Vas posavetuju ukoliko imate bilo kakve nedoumice, a konačnu odluku o tome da li se odlučujete za naočare ili sočiva ipak ostavljamo Vama. :)

 


logo