Kako dijabetes utiče na vid?

 Kako dijabetes utiče na vid

 

 

Jedna od mnogih stvari na koje dijabetes moze da utiče ukoliko se ne kontroliše je vid. Bilo da se radi o dijabetesu tipa 1, ili tipa 2 , rizik za razvoj različitih očnih bolesti ( katarakta, dijabetički makularni edem, dijabetička retinopatija, glaukom) raste. Danas, dijabetes je jedan od najvećih uzročnika slepila širom sveta.

Dijabetes i katarakta

Dijabetes čak 5 puta povećava rizik od pojave katarakte. Razlog je taj što visok šećer u krvi moze izazvati oticanje očnog sočiva i akumulaciju neprozirnih proteina, što ga zamućuje. Danas, katarakta je uglavnom lako rešiva kratkim operacionim zahvatom.

Makularni edem i dijabetička retinopatija

Visok šećer u krvi znači i veću kiselost krvi, što zapravo oštećuje krvne sudove. Ovo direktno utiče na kapilare koji neguju mreznjaču na zadnjem delu oka. Dijabetička retinopatija se dešava kada ti kapilari oslabe i počnu da cure, što telo pokušava da popravi nastankom novih krvnih sudova. Medjutim oni su manje stabilni.  Uobičajeni simptomi : tamne ili plutajuće mrlje u vidnom polju.

Dijabetes i glaukom

Jedna od suštinskih komponenti zdravlja oka je ta da se tečnost u našim očima stalno dopunjuje i menja.  Glaukom je ono što se dešava kada se taj ciklus prekine, izazivajući pritisak na optički nerv dok ga ne ošteti, što moze dovesti do teških problema, kao što je slepilo. Dijabetičari imaju veći rizik da će se razviti glaukom, koji često nema nikakve simptome. Redovni očni pregledi, kao i merenje očnog pritiska je veoma vazno kako bi se bolest otkrila na vreme.

Zaštitite svoj vid redovnim očnim pregledima

Redovni očni pregledi, naročito kod dijabetičara su veoma vazni. Mnoga stanja oka koja ugrozavaju vid su nepovratna, ali se često mogu kontrolisati ili usporiti ukoliko se dijagnostikuju na vreme. Odrzavanje šećera u krvi što je blize moguće normalnim je ono što dijabetičare moze zaštititi od razvoja različitih bolesti ili stanja oka.

Mi i naši pacijenti smo odličan tim!

Vaš Lensoptic

011/3236029


logo