Štetnost pušenja

Rizik od razvijanja makularne degeneracije vezane uz starost (AMD) i dalje raste kod ženskih pušača i to za one starije od 80 godina, prema novom istraživanju . Istraživači sa Kalifornijskog univerziteta u Los Angelesu (UCLA) su izvestili da žene koje puše imaju 11% višu stopu AMD-a nego druge žene iste starosti. Dok se rizik od razvijanja ove bolesti povećao pet i po puta za žene starije od 80 godina u poređenju sa ženama iste starosti koje nisu pušile.
Glavna autorka i profesorica oftalmologije na Očnom institutu Jules Stein na UCLA, dr. Anne Coleman je rekla: “Poruka ovog istraživanja je da nikada nije prekasno prestati pušiti. Otkrili smo da bi čak i stariji ljudi imali koristi kada bi se rešili ove navike.”

Istraživanje je urađeno na grupi od 1958 žena čije su slike mrežnjače uzimane u petogodišnjim intervalima, počevši sa osnovnim ispitom kod 78-godišnjaka. Slike su se upoređivale kako bi se proverio izgled AMD-a i otkrilo da li pušenje ima uticaja na verovatnoću razvoja ove bolesti kod određene osobe. 4% sudionika bili su pušači. Dr. Coleman je objasnila: “Starost je najjači faktor kod razvijanja AMD-a, no većina istraživanja na ovom području je sprovedena kod osoba mlađih od 75 godina. Naša populacija je bila znatno starija od one iz ranijih istraživanja. Ovo istraživanje daje prve precizne slike o tome kako pušenje utiče na rizik od AMD-a kasnije u životu.

Nakon starosti, pušenje je drugi najčešći rizični faktor kod AMD-a. Govoreći o rezultatima, dr. Coleman je dodala: „ Videli smo nešto višu stopu AMD-a kod žena starijih od 80 godina, ali stopa je bila dramatično veća kod starijih žena koje su pušile. Štetnost pušenja  je da se rizik od AMD-a povećava s godinama. A ako pušite, rizik od razvoja bolesti raste još više.

Studija je objavljena u ovomesečnom izdanju časopisa The American Journal of Ophthalmology.


logo